Papandreu döneminin sonu

Batı Trakya

Yunan Meclisi’nden güvenoyu almasına rağmen Başbakan Papandreu dönemi sona eriyor. Papandreu, kendisinin başında olmadığı birlik hükümeti için cumhurbaşkanına gidecek.

Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizin siyasi krize dönüşmesi üzerine Başbakan ve sosyalist PASOK’un lideri Yorgos Papandreu, bir mutabakat hükümetinin kurulması için kolları sıvadı. Dün gece yarısı meclisten güvenoyu alan Papandreu bugün kendisinin başında olmadığı bir ulusal birlik hükümetini onaylaması için cumhurbaşkanına çıkacak. Papandreu’nun PASOK liderliğini ve başbakanlık koltuğunu terk etmesini isteyen milletvekilleri, referandum çağrısı gibi büyük bir hata yapan ve sonradan bu çağrıyı geri almak zorunda kalan bir başbakanın güvenilirliğini tamamen yitirdiğinden söz ediyor. Birçok PASOK milletvekili, dün "gece yarısındaki güven oylamasının sonucu ne olursa olsun" Papandreu’yu istifaya çağıran açıklamalar yaptılar. Güven oylaması öncesi meclise seslenen Papandreu, milletvekillerine erken seçimin Yunanistan için "felaket" olacağını ve hükümete destek vermeleri durumunda kendisinin başta olmadığı geniş katılımlı bir ulusal birlik hükümeti kurulacağını taahhüt etti. Ana muhalefet partisi Yeni Demokrasi Partisi lideri Andonis Samaras ise güven oylaması öncesi yaptığı konuşmada, ulusal birlik hükümeti teklifini reddetti ve erken seçimin tek yol olduğunu söyledi. Oylama sonucunda kendi partisinden 152 ve bir bağımsız milletvekilinden destek alan Papandreu hükümeti güvenoyu aldı. YDP liderinin herhangi bir koalisyona sıcak bakmaması ve Papandreu’nun hemen istifa etmesini istemesi yüzünden PASOK’un meclisteki aşırı sağcı bir parti ve eski Dışişleri Bakanı Bakoyanni’nin liderliğindeki parti ile görüşebileceği belirtildi. Ancak Samaras’ın önümüzdeki günlerde Papandreu’suz bir PASOK’la koalisyon kurabileceği de söyleniyor.

ŞUBATA KADAR
Maliye Bakanı Evangelos Venizelos ise yaptığı oylama öncesi yaptığı konuşmada yeni hükümetin Şubat ayına kadar yönetimde olacağını söyledi. Siyasi kulislere göre Venizelos’un başbakanlığında bir koalisyon hükümeti de gündemde. Güven oylamasının ardından, Yunanistan’da geni tabanlı ve geçici bir mutabakat hükümetinin kurulması için de partiler arasında yoğun bir müzakere süreci başlatıldı. Bu, Yunanistan’da Papandreu döneminin bittiği anlamına geliyor. PASOK’un YDP hariç küçük muhalefet partileriyle beraber bir koalisyon hükümeti kurması olası görülüyor. Siyasi gözlemcilere göre, kurulacak yeni hükümetin ana görevi 26-27 Ekim tarihli AB Zirvesi’nde Yunanistan’a yönelik alınan mali yardım kararlarını onaylayıp mali piyasaları rahatlamak olacak.

İki eski dostun ilginç kaderi
Yorgo Papandreu ve Andonis Samaras, Yunanistan’ın iki büyük ailesinin çocukları olarak aynı eğitimi aldılar. İkili ABD’deki üniversitelerinde de ayrılmadılar, hatta aynı odayı paylaştılar. Kader, iki arkadaşı ülkelerinin iki ayrı siyasi hareketinin başına getirdi; biri iktidar, öbürü muhalefet oldu. Yorgo ve Andonis’in hayat hikâyelerini bilenler, bu eski arkadaşların, ülkelerini iflastan kurtarmak için nasıl olup da anlaşamadıklarını merak ediyor.

 

Stelyo Berberakis, Sabah Gazetesi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ