AB 4. Paketinin Sağladığı Olanaklar – 1

Mustafa Geveli

Bilindiği gibi şu an Avrupa Birliğinin sağlamış olduğu yardım paketlerinden dördüncüsü ve sonuncusunun uygulanması aşamasında bulunmaktayız. 2009-2013 arası sağlanacak olan AB dördüncü yardım paketinde şu unsurlara ağırlık verilmektedir.

1.    Lojistik amaçlı yatırımların hızlandırılması.
2.    Güneş enerjisinden sağlanacak enerji amaçlı yatırımlar.
3.    4 Yardım Paketinde yer alan bölgelere yabancı özel sermaye akışını sağlayacak kolaylıklar.
4.    Küçük ve orta çaplı şirketler için garanti fonunun hayata geçirilmesi. Avrupa nın Geleceği çerçevesinde küçük ve orta çaplı şirketlerin finansmanları subvansiyonları ve kolaylıkları hakkında bayağı kolaylıklar sağlanmıştır.

Bizim bulunduğumuz bölge AB yardım paketinin 3 bölgesidir. Bölgemizde yapılacak yatırımlar için kategoriye göre 35% ıle 40% arası subvansiyona dahildir. Bunun yanında 100% kadar varan vergi indirimleri bölgemiz dahilindedir.
Tabi sağlanacak olan sübvansiyonlar şu kriterlere göre verilecektir. Şirketin ilk üç sene içinde üretime geçmesinden sonra  sağlanacak istihdam olasılıklarına göre sağlanacaktır. İstihdamın aldığı brüt ücret oranına göre hesaplanacaktır. Orta ölçekli şirketlerde 10% ve küçük şirketlerde de 20% oranında işçi başı subvansiyon sağlanacaktır.

Tüm bunlar Yunanistan Kalkınma Kanunu çerçevesinde olacaktır. Bu kalkınma kanununa başka hangi işletmeler kalkınma kanununa dahildirler? İşletmeler 3 sektöre ayrılmışlardır.
1.    Seracılık, hayvancılık, balıkçılık
2.    Enerji üretimi ve hammadde den tüketim ürünü üreten işletmeler
3.    Turizm (Hotel, kongres salonları, regata, spa, atletizm, terapi ve sağlık merkezleri gibi işletmeler. Bunun yanında alışveriş merkezleri, lojiştik ve endüstri AR-GE merkezleri vs.

Yatırım ölçekli şirketlerde iki sektöre ayrılmaktadır.
1.    A) Güneş, rüzgar, jeotermik gibi doğal kaynaklar olan yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi. Aynı kaynaklardan paralel olarak elektrik ve ısı üretimi.  Bunun yanında dericilerin Atina, Selanik gibi şehir planlamasının içinde kalan bölgelerden endüstriyel bölgelere taşınmaları.
B) Turizm sektörü. En az iki yıldızlı hotel birimleri.  Beş sene işletmesi durdurulan hoteller de bu kalkınma kanununa dahildirler.  Kongres salonları, kış sporları merkezleri, şıfalı su merkezleri vs.

C) En az 40 yerlik kapalı araba parkı. Kapalı veya açık 30 yerlik ağır araç parkı. Bunun yanında işbirliğinde bulunan şirketlerin ortak girişim ile alışveriş veya lojiştik merkez kurmaları. Taşıma ve servis zincirinin geliştirilmesine endeksli şirketlerin kurulması. Etkin kullanımı hızlandıracak her türlü yatırımların desteklenmesi. Yeni teknoloji kullanımını hızlandıracak yatırımlar. Uzak ve zorlu adalara deniz taşımacılığı.

D) Çevreyi koruma amaçlı yatırımlar. Deniz suyunun tatlı suya çevrilmesi ve suyun temizlenemesini sağlayan yatırımlar. Yenilenebilir kaynakların etkin kullanımı ve bunlardan elektrik ve ısının aynı anda üretimi. En az 10% enerji üretimi tasarrufu sağlayan yatırımlar. Bunun yanında üretim ve ürün kalitesini arttırmaya elverişli her türlü yatırımlar. Hammadde den tüketim ürünü yapan ve metal şirketleri en az 3.000.000 € ve AR-GE şirketlerinin de en az 1.500.000 € yatırım bazlı olma yükümlülüğü.

Bu yatırımları yapmanın amaçları:
•    Piyasalarda rekabeti güçlendirmek
•    Marka yaratmak ve piyasaya sürmek
•    Ürün servis paketini güçlendirip piyasada sistemli bir şekilde bulunmak
•    Hammadde den çeşitli ürün geliştirme yöntemini sabitleştirmek
•    Dış ülkelerdeki bilgiyi Yunanistan a çekmek
•    Değişik sektörlerden şirketlerin birleşmesi ile üretim ve ürün boyutunun positif yönde değiştirilmesi

Görüldüğü gibi tüm AB fonlarının dağıtılması için uygulanan yönetmelikler, piyasanın canlanması ve etkin ekonomik şartların oluşabilmesi için getirilmiştir. Hep beraber bu fonların etkin kullanımını veya etkisiz kullanımını göreceğiz. Bu fonların sektörel indikatörleri hangi ölçüde etkileyeceği çok önemlidir.  Yunanistan ın GSYİH sı 2008 4 çeyreğinde 2,2% iken 2009 un 1 çeyreğinde 0,3% lere gerilemiştir.  Almanya da GSYİH 2008 4 çeyreğinde -1.7% iken 2009 un 1 çeyreğinde -6.7% olmuştur. Yunanistan da diğer endüstri ülkelerine göre daha küçük gerileme olmasının nedenlerinden bir tanesi de ülkemizin endüstri ülkesi olmaması ve üretmemesinden kaynaklanmaktadır. Yunanistan eğer üretip ihracata endeksli çalışsaydı, o zaman bu rakamlar daha yüksek mertebelerde bulunurlardı.  Bu kriz zamanında Polonyanın endeklesi şöyledir. 2008 son çeyreğinde 2.4% iken, 2009 ilk çeyreğinde 1.1% gerilemiştir. Polonya da endüstri vardır ve iç piyasada güçlüdür. İç piyasası çok güçlü olan Türkiyede ise bu oran 2008 ve 2009 geçiş aylarında 1.5% ile 0.5% arası değişmektedir. Türkiyenin oranını EUROSTAT tam olarak vermemiş ve sitemizde kuramsal olarak hesaplanmıştır.

Bu fonların etkin kullanımı dahilinde ‘economy of scale’ ve ‘economy of scope’ açısından AB bölgelerine büyük fayda sağlayacağına kesin gözüyle bakılabilir.
Yine bu durumda en önemli soru Yunan Türkleri AB Dördüncü Yardım Paketinden yararlanabileceklermi? Yoksa her zamanki gibi diğerleri çağ atlariken, biz arka sıvazlama ile ip mi atlayacağız?

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
Avrupa Birliği ve Yunanistan - 24 Haziran 2011 14:31
Dunning-Kruger Sendromu - 15 Mayıs 2010 09:21
Euro`nun Değer Kaybetmesi - 30 Mart 2010 13:38
AB mi yoksa IMF mi? - 23 Mart 2010 14:28
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ