2008`in Ekonomik Değerlendirmesi
Yunanistan, AB ekonomilerinin önde gelen ekonomisi konumundadır. AB içinde kişi başı GSYİH sı 75% lerde bulunan ve devlet yatırımları ile beraber GSYİH düzeyi 40% larda bulunmaktadır. Turizmin GSYİH içi payı 15% tir. Yabancıların Yunanistan iş hacmi içindeki gücü 1/5 tir. Bunlar da vasıfsız ve tarım işçilik özelliğini taşımaktadırlar. Yunanistan AB fonlarından en bol yararlanan ülkeler arasında olma özelliğine sahip olmakla beraber bu oran ülke GSYİH sı içinde 3.3% oranına eşittir. 2003-2007 arası büyüme payı 4% olan bir ekonominin, bu büyümeye en çok payın 2004 Olimpiyatlarına olan yatırımla olmasıdır. Yunanistan AB Denge Paketini 3% ten fazla da aşan ülkeler içinde bulunmakta idi, fakat 2007 de AB Denge Kriterleri yakalama özelliğini de bulmuştur. Yunan hükümeti hala özelleştirme yolundakı hedefi ve Devlet açıklarını kapatmak için savaşmaktadır. Yunanistan’ın GSYİH oranı 327.6 Milyar dolar, Kişi Başı GSYİH 30.600 dolar, Büyüme Oranı 4%, iş sektörünün dağılımı ise söyledir: tarım 12%, endüstri 20%, servis sektörü 68%. İş gücü 4,92 milyon, işsizlik oranı 8,3%, devlet bütçesi 124 milyar dolar, enflasyon oranı 2.9%. Bu veriler Yunanistanın 2007 verileridir. Bir de 2008 verilerini inceleyelim. Tüketici fiyatları endeksi 2.9%, Endüstri Üretici Fiyatları Endeksi -0.6%, Endüstri Üretim Endeksi -4.5%, Perakende Satış Hacmi Endeksi 3.7%, GSYİH 3.1%, İşsizlik 7.2%, ülke nüfusu sayısı 10.964.020, ve İnşaat sektşrünün GSYİH içindeki oranı da -6.7% dir. Bizim bölgede kafa başı GSYİH 2004 verilerine göre 6.000- 7.000 Avro cıvarı. Görüldüğü gibi arada müthiş fark var. Nerede 30.000 dolar ve nerede 7.000 Avro.
Bu seneki Atina’dan başlayıpta tüm Yunanistan’a dağılan olaylar işin diğer yüzü. Bu global ekonomik kriz Yunanistan’ı da bayağı etkilemiş ve devlet bütçe açığına sürüklemiştir. Devlet yatırımlarının düşüşte bulunduğu zamanlarda aslında devlet vergilerininde azalması gerekmektedir. Ama ekonomide (Stagnation) durgunluk olduğu zamanlarda ve özel sektörün fazla yatırım yapmadığı durumlada, devlet işe el atıp, yatırım yapmalıdır. İşte olan bu olaylar, Yunan hükümetinin ekmeğine yağ sürmekle kalmayıp, tahsil edeceği vergilerin oranını da helal etmiş olmakla beraber ekonomiyi hızlandırma ve ekonomiyi raketleme şansına ulaşabilir. Elde 1.5 milyar zarar varsa, hükümet 5 milyar toplar ve hem de arkadan teşekkür mektubu bile yazma ihtiyacına duymaz. Vergiyi de oradan buradan, memleket esnafından ve ekstra vergiler ile tahsis eder ve millet çıt bile çıkaramaz. Neyse, olan yine bize olacak. İnşallah esnaf ve normal tüketicinin biraz kenarda sıcak parası vardır da, durumu idare eder. Ekonomik durum o kadar kötü ki, bakın petrol fiyatlarına, bir varil petrolun fiyatı 40 Dolar cıvarı. Petrola talepin ne kadar düşmüş olduğu ortada. Araplar sıkışmaya başlamış. Bir seneden az bir zamana kadar 4 katı pahalı idi. Yani şimdi günde 4 milyar yerine 1 milyar kazanıyorlar. Vay vay…Acaba İsrail de ondan mı saldırdı Gazza şeridine, veya başka türlü sorayım, Hamas ondan mı Gazze halkının yaşadığı bölgelerden İsrail’i raket ateşine tuttu, hemde bölgeyi başlarına yıkacaklarını bile bile. Böylece İran provokasyona gire ve petrol fiyatları da irreal rakamlara ulaşabilir. İşin içinde hangi güçlerin olduğu hiç belli değil. Ekonomik çıkar gruplarının (Raketeering) çatışması deyip, başkalarını kızdırmadan işin için hemen çıkalım. Bizim Batı Trakya da olaylar bundan farklı değil. Aman uzak durun böyle devlet işlerinden. Bize eskiden öyle derlerdi, eğer birşeyler bilirsek ‘aman kadaşım, çekil kenara, senin bileceğin ve bilmeyeceğin şeyler var’, bir de çok bilenlere ‘bak kadaşım, sen çok şey biliyorsun, sen gel buraya bizden ol ‘ muamelesi. İşin aslı o çıkar gruplarının içinde mi yer alalım, yoksa dışında mı? Karar bize kalmış…
Neyse konuyu sapıtmadan size böyle diyeyim, aslında bu durumda diyecek şu: eğer paranız orada kalacak olsaydı, size paranızı, ekonominin hızlanması için, piyasada döndürün ve harcama yapın diyebilirdim. Ama paranız uluslararası şirketlere gideceğinden, daha çok bölgesel şirketlerden ve esnaftan alışveriş etmenizi önerebilirim. Ayrıca her zaman yastığınızın altında sıcak para da bulundurmanızı tavsiye edebilirim. Yorganınızı ayağınıza göre uzatın, aksi halde sistem acımaz…