Yeni Demokrasi’de Seçim

Dr. Ioannis N. Grigoriadis

Yunanistan’da seçim vardı. Ana muhalefet partisi “Yeni Demokrasi”nin başkan seçimi. Bu seçimi olağanüstü kılan unsur, bildiğimiz parti kurultayı çerçevesinde yapılmamasıydı.

Yorgo Papandreu döneminde PASOK’ta yapılan bir tüzük değişikliği örneğini izleyen “Yeni Demokrasi”, başkanlık seçimini Yunanistan halkına açtırdı.

Üç euro katılım ücreti ödedikten ve partinin ana prensiplerine katıldıklarına dair bir beyanname imzaladıktan sonra, her Yunanistan vatandaşına açık bir seçimdi. Daha önce belirlenen tarih, 22 Kasım Pazar idi. Ancak bilgisayar ve yazılım altyapısı seçim arifesinde iflas edince, parti seçimi erteletmek zorunda kalıp, 41 senelik tarihinin en büyük fiyaskosuna imza attı. Partinin emanetçi başkanı Vangelis Meimarakis istifa etmek zorunda kalınca, İoannis Plakiotakis yeni emanetçi başkan olarak seçildi. Dört adayın katıldığı seçimde, kimse salt çoğunluk sağlayamazsa, en fazla oy toplayan iki aday arasında ikinci tur, 10 Ocak tarihinde yapılacak.

Dört başkan adayına bakalım.

Birinci aday, Temmuz 2015 referandumundan ve Antonis Samaras’ın istifasından sonra emanetçi başkanlığına çıkan Vangelis Meimarakis. Başbakan Aleksis Tsipras’ın siyasi karizmasına karşı çıkamayan Meimarakis, 20 Eylül tarihinde yapılan seçimde partisiyle beraber mağlup oldu. Zaten karizmasız olduğundan kuşkulanan ve seçim fiyaskosundan da büyük darbe alan Meimarakis, partiyi ılımlı ve bütün parti içi grupları kucaklayıcı bir şekilde yöneteceğini vaat ediyor. Parti teşkilatının önemli bir kısmı, onun arkasında.

İkinci aday, milletvekili ve eski bakan Kiryakos Mitsotakis. 1990-1993 döneminin eski başbakan Konstantinos Mitsotakis’in oğlu ve eski Dışişleri Bakanı Dora Bakoyannis’in kardeşi olmakla beraber Mitsotakis, partinin liberal ve merkez sağ kısmını temsil ediyor. Diğer adaylardan daha iyi eğitim alan ve seçim kampanyasında diğer adaylardan fazla reform konusunu işleyen Mitsotakis, ülkeyi bu duruma getiren üç siyasi hanedandan birinin mensubu olarak gereken reformu nasıl uygulayabileceği konusunda zorluk çekiyor.

Üçüncü aday eski bakan ve milletvekili Adonis Georgiadis. Sağlık Bakanı olduğu dönemde başarılı reform kaydı sayesinde dikkat çeken Georgiadis’ten, aşırı sağ geçmişi yüzünden partinin büyük bir kısmı hoşlanmıyor. Zira ancak 2012 senesinde milletvekili seçildiği aşırı sağ “Halkçı Ortodoks Seferberliği” (LAOS) partisinden istifa edip “Yeni Demokrasi”ye transfer oldu. Ekonomide reformcu, sosyal ve insan hakları konularında tipik “Sarkozy tipi” muhafazakâr bir çizgiye sadık kalacağına söz veren Georgiadis, seçilirse, partiyi merkez sağdan sağa doğru kaydırması bekleniyor.

Dördüncü aday ise, şu anda milletvekili olmayan tek aday Apostolos Tzitzikostas. Seçilmiş Orta Makedonya Valisi olan Tzitzikostas, Selanikli siyasî bir ailenin mensubu. Seçim kampanyasında kendisini Tsipras’ın alternatifi olarak sunmaya çalıştı. Tsipras’tan daha genç olmakla beraber, Tsipras’tan daha halkçı, daha popülist olabileceğini vaat edip, kemer sıkma politikalarından ezilen halk ve “Yeni Demokrasi” arasında koparılan bağı tamir edebileceğini vaat ediyor. Tzitzikostas’ın aşırı sağ ve dinci mesajları, partiyi popülist ve hattâ aşırı sağ bir çizgiye çekeceği izlenimi veriyor.

Bu tip seçimde tahmin ne kadar zor olursa olsun, çıkan anketler ikinci tur favorisi olarak Meimarakis ve Tzitzikostas’ı belirledi. Sandıktan çıkacak sonuca göre, Yunanistan siyasî hayatı çok etkilenecek. Çünkü SYRİZA’ya sürdürülebilir alternatif sunabilecek bir parti şu ana kadar yok. “Yeni Demokrasi” bu görevi üstlenebilecek mi? Bunu seçimin sonuçlanmasından sonra göreceğiz.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
YAZARIN SON YAZILARI
Mülteci Antlaşması Ardından - 1 Nisan 2016 23:27
Avrupa Birliği’nde Faylar - 3 Mart 2016 03:40
Ege’de İnsan Faciası - 2 Şubat 2016 20:55
2016 Kıbrıs Yılı mı Olacak - 20 Ocak 2016 12:13
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ