“Ebedi Öğrencilik” filmi takdir ve beğeni topladı

Aydın Bostancı

Üniversite okuyan herkes bilir, üniversite öğrenciliği ders programı dışında eğlence ve kafana göre takılmanın en özgür dönemidir. Hatta dersler çoğu zaman öğrenciler için ikinci plandadır.

Derslerinden kafasını kaldırmayan öğrenciler çoğu zaman alay konusu edilir durur. Çünkü ne de olsa insan hayatında bir defa üniversite öğrencisi oluyor, kütüphanelerde saatlerce kafa yormak gereksiz telakki ediliyor. Hatta derse katılım mecburi değilse, elli-altmış kişilik sınıfın yarısından fazlası derse girme mecburiyeti hissetmiyor.

Sınav döneminde ise sürekli derslere girenlerden not olmak adeta öğrencilerin vazgeçilmez kuralıdır. Katılım oranları bölümlere göre değişse de  genellikle durum böyle.

Hiç unutmam öğrencilik yıllarımda sosyoloji dersleri yapan hocamızın sınıfına sadece üç kişi giriyorduk, ikisi azınlıktan üçüncüsü de Moskova’dan Rus asıllı bir arkadaştı. Hocamız içeriye girer acı bir gülümsemeyle “derslere iki Müslüman ve bir Rus giriyor, Yunan asıllı öğrenciler ise kantinde kahve içiyorlar” diye her defasında hayıflanıp dururdu.

İşte böyle bir ortamda, 2006 yılında “Öğrenci Alemi” adı altında kurulan ve azınlık öğrencilerinden oluşan gençlik platformu, her yıl kendi çapında sürdürdüğü çalışma ve faaliyetleriyle azınlık ve çoğunluktan olan herkesin takdir ve beğenisini kazanmayı başardı. Boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla kurulan gençlik platformuna binlerce kişi üye olmuş. Bu ortam öğrencilerin problemlerini, ileriye dönük plân ve projelerini tartışma ve hayata geçirme imkânı sağlıyor. “Öğrenci Alemi” ekibinin kurucularından olan Rıdvan Köse Mehmet Paratiritis gazetesine verdiği demeçte “Faaliyetlerimiz küçük çaplı projelerden ibaret. Neticede devamlı aktif olan bir grup değiliz. Zamanımız ve imkânımız olduğu sürece yıllık bazı projelerimiz oluyor. Bilindiği gibi projelerimizi, esnaftan reklâm verenler olduğunda yapabiliyoruz. Reklâmlarla masraflarımızı karşılayacak gerekli miktara ulaşamadığımız zaman ise gerisini biz örgenci âlemi ekibi olarak aramızda tamamlıyoruz.

İlk projemiz ögrencialemi.com sitesini kurmaktı. Bugün 4700 üyesi bulunan site iletişim, haberleşme ve tartışma ortamı olarak kullanılıyor. Yeni fikirler yeni projeler sitede tartışılıp hayata geçiriliyor.

Her yıl 1 Ağustos örgenci âlemi buluşmaları düzenleniyor. İskeçe – Gümülcine – Dedeağaç olmak üzere her yıl değişik bir şehirde buluşuyoruz. Ayrıca yine “öğrenci âlemi” adı altında yıllık bir dergi yayımlıyoruz. Bu dergi, bütün gençlerin katılıp yazılarını görüşlerini paylaşabildiği bir dergi. Dergimizde 30 civarında genç yazar bulunmakta. Bu yıl da “Ebedi öğrencilik” isminde bir kısa film çektik ve filmimiz internette de izlenilebiliyor”  şeklinde açıklamalarında öğrenci alemi ekibi olarak sürdürdükleri faaliyet ve çalışmaları izah ediyor. Genç öğrencilerin hayallerini gerçekleştirebilmeleri ne kadar önemli bir duygudur, insana özgüvenini kazandırıyor, yere sağlam adımlarla basabilmesini sağlıyor.

İşte bu genç arkadaşlar bunu başardılar. Özellikle azınlık toplumunda gençlerimizin en büyük eksikliği özgüvenlerinin, cesaretlerinin olmamasıdır. Başarı özgüvenden geçer.

İlginçtir “Ebedi Öğrencilik” adı altında bir film yapmak fikri nasıl başladı diye soranlara filmin baş rol oyuncularından Patra Üniversitesi Matematik bölümü öğrencisi Hatice Salih, “Bir gece 4 arkadaş film izlerken aklımıza bir fikir geldi ve yapar mıyız yapamaz mıyız derken bu film ortaya çıktı. Dolayısıyla herkes birbirini destekledi ve ilk kez bir güzel kısa film ortaya çıkardık.

İlk önce senaryosunu yazdık, daha sonra kamera bulduk ve detaylı bir çalışmayla bu filmi gerçekleştirdik. İzleyeceğiniz gibi herkes bu filmde günlük öğrencilik yaşamında nelerle karşılaşıyor, genel hatlarıyla bunu yansıtmaya çalıştık” diyerek kendilerine özgü bir projeyi gerçekleştirmenin sevinç ve gururunu yaşıyor.

4 Ocak 2011 akşamı Gümülcine’deki eski Rex sinemasında filmi izlemeye gelenlerin belki de çoğu bu genç arkadaşların kendilerine karşı olan özgüvenlerini hissettiler sanırım. Filmin senaryosunun, çekimlerinin, montajının bizzat öğrenciler tarafından hazırlanması ve kamuoyuna sunulması başlı başına bir takdir konusudur. Çünkü böyle bir projeyi amatörce de olsa hazırlayabilmek, gerçekleştirebilmek ve milletin önüne sunabilmek için, en başta cesaret kararlılık ve özgüven gerekir.

Salonun dolup taştığı ve filmi ayakta izlemek zorunda kalan halkın yanı sıra gösterime çok sayıda resmi zevat da katıldı.

Geceye sırasıyla İçişleri Bakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Rodop PASOK milletvekili Yorgos Petalotis’i temsilen Hristos Ampatzianis, Doğu Makedonya Trakya Eyalet Başkanı Aris Yannakidis’i temsilen Tasos Parashou, Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Bürosu Şefi Büyükelçi Alexis Alexandris, T.C. Gümülcine Muavin Konsolosu Fatih Akarca, Gümülcine Belediye Meclis Sekreteri ve Eşitliğe İlk Adım Listesi Başkanı Sibel Mustafaoğlu, Gümülcine Belediyesi Meclis Üyesi ve GTGB Başkanı Koray Hasan, Sismanoglio Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölüm Müdürü Dr. Mehmet Eminoğlu, B.T.A.Y.T.D.Başkanı Mustafa Süleyman, eski Milletvekilleri İlhan Ahmet, Mustafa Mustafa, B.T.T.Ö.B Yönetim Kurulu üyeleri, SİRİZA Partisi Rodop temsilcisi Takis Haritos, SÖPA Derneği Başkanı Mehmet Derdiman ve Yönetim Kurulu üyeleri, Mustafçova Belediyesi Meclis Üyesi ve Halk Hareketi Lideri Cemil Kabza, DEB Partisi Genel Sekreteri, Azınlık Okulları Koordinatörü Nikos Papageorgiou, siyasiler, halk ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Film gösterimine ayrıca Müslüman Çocukların Eğitimi Programı sorumluları Profesör Anna Frangoudaki ve Profesör Thalia Dragona’da sadece kısa filmi izleyebilmek amacıyla Atina’dan gelerek gecede yer aldılar.

Film Batı Trakya’lı Azınlık öğrencilerinin öğrenim gördükleri fakülte, üniversite ve sosyal çevreleri hakkında bilgi veriyor. Filmde kapalı bir toplumdan dışarıya eğitim görmek için çıkmış olan dört gencin zaman içerisindeki değişimi mizahi bir dille anlatılmaya çalışılmış. Azınlık öğrencilerinin ilk defa olarak üniversite ortamı ile tanışmaları, her yıl azınlık öğrencilerine yönelik sınav sonuçlarının geç çıkmasından ötürü derslere geç kalmaları, Yunanca eksikliği izah edilmeye çalışılmış.

Fakat bütün bunlarda maada filmin en beğeni toplayan yanı kamera arkası çekimleriydi. Sanırım herkesin o kadar beğenisini topladı ki, herkes filmi rahatlıkla sıkılmadan ikinci defa izleyebilirdi.

Bu sebeple filmi hazırlayan, gerçekleştiren bu genç arkadaşları gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

Azınlığımızın sizin gibi kendine güvenen, kararlı ve cesur gençlere ihtiyacı var.

Tekrar tebrikler…

Aydın Bostancı, Azınlıkça Dergisi

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ